Mama’s boekentips

Mama's boekentips
Mama's boekentips

Zelf hou ik ongelofelijk veel van lezen. Dit kan gaan van fictie tot non-fictie. Soms wil ik gewoon wegdromen in een roman, maar soms wil ik gewoon ook echt meer leren over bepaalde onderwerpen voor bijvoorbeeld persoonlijke ontwikkeling.

Ik geef je hier een aantal tips, heel gevarieerd maar daarom juist heel erg leuk! Doe er je voordeel mee en geniet vooral van het momentje van rust. In ons drukke leven als mama mag je best wat me-time creëren.

1: Dagboek van een verloskundige – Marlies Koers

Dit boek, 1 woord; wauw! Altijd ben ik al geïnteresseerd geweest in het vak van verloskundige. Het lijkt mij zo bijzonder om dit beroep te beoefenen en hele intieme momenten met nieuwe ouders te beleven. Van geluk naar verdriet, alles maak je mee. Ik zeg wel eens “in mijn volgend leven word ik verloskundige”. Toen ik laatst in de boekhandel dit boek “Dagboek van een verloskundige” zag staan toen moest ik hem meenemen.

Marlies vertelt hoe zij toetreedt tot een maatschap van een verloskundigenpraktijk en wat ze vanaf dat moment allemaal beleefd. Ik heb het boek in 1 ruk uitgelezen. Ik was ontroerd, verbaasd en soms emotioneel over alle verhalen. Vaak ook dacht ik terug aan mijn eigen zwangerschappen en bevalling en liet een traantje van geluk. Aanrader dus!

Zelf hou ik veel van lezen. Geniet vooral van het momentje van rust…. In ons drukke leven als mama mag je best wat me-time creëren.

Hanneke S.

2: Personal Body Plan, the fat burning guide – Tom Barten

Ik ben zelf fan van Personal Body Plan en schreef er al eerder een blog over. Hier vertel ik wat dit voor een programma is en hoe het werkt. De oprichter van Personal Body Plan, Tom Barten, schreef in 2018 een boek. Je begrijpt dat ik deze direct heb gekocht voor extra motivatie en kennis. Het boek gaat over gedrag, voeding, training en herstel. Dit zijn ook de thema’s van PBP. Alle vier de thema’s dragen bij aan jouw resultaat. 

Het boek leest gemakkelijk weg en is voorzien van mooie foto’s. Ook als je zelf niet bezig bent met het Personal Body Plan programma dan is dit een boek waar je wat aan hebt. Wat dacht je van heerlijke recepten? Fabeltjes over eten? Trainingsoefeningen? 

Maar wat ik vooral interessant vind is het gedeelte over ons gedrag. Hoe we dingen voor onszelf goedpraten (ik ben te moe, ik heb geen tijd, ik begin morgen) en er vervolgens heel veel spijt van kunnen krijgen. Dit heeft echt te maken met wilskracht. Vaak wordt dit als excuus gebruikt maar ook wilskracht kan je trainen! Hoe? Koop dit boek!

3: Opvoeden in het NU – Susan Stiffelman

Dit is zo’n boek wat ik heb gelezen voor wat meer “mindfullnes” in het moederschap. Zelf ben ik niet heel erg spiritueel maar ik geloof dat een stukje bewustwording nooit geen kwaad kwam. Zo kreeg ik dit boek van mijn vader. Mijn vader is altijd al geïnteresseerd in dit soort onderwerpen en zag hoe ik met twee kleine kinderen toch wel een erg druk leven heb.

Dit boek is heel fijn omdat het lekker praktisch is met handige voorbeelden. Het gaat echt over het grootbrengen van je kids met rust en aandacht. Het is een echte eyeopener en geeft inzicht in ons eigen gedrag en wat dat voor een invloed heeft op onze kinderen. Onderwerpen als communicatie, stress, empathie, opvoeden en zelfliefde kan je verwachten in combinatie met middelen, tips en strategieën. Ook als je niet spiritueel bent dan is dit een echte tip!

4: Nice girls don’t get the corner office – Lois P. Frankel

Ook op zakelijk gebied moeten wij mama’s onszelf zeker niet vergeten. Ik ben zelf altijd op zoek naar de next step. Hoe kan ik mijzelf ontwikkelen? Hoe zorg ik voor meer zichtbaarheid? Hoe groei ik in mijn functie? Hoe krijg ik die salarisverhoging? Wat uit dit boek blijkt is dat je met alleen maar lief en aardig zijn er niet gaat komen. Dat is een fout die vele vrouwen maken; ze willen lief en aardig gevonden worden. Stop! Nice girls don’t get the corner office geeft inzicht in je eigen handelen op de werkvloer en je krijgt direct tips

Aan het begin van het boek doe je een zelftest. Je beantwoordt een 49-tal vragen over hoe jij je gedraagt op de werkvloer. Deze vragen zijn gekoppeld aan thema’s. Uiteindelijk score je op elk thema. Elke thema is verwerkt in een hoofdstuk. Je leest vervolgens niet het boek uit per hoofdstuk maar je start bij het thema waar je het laagste (slechtste) op scoort. Hier valt namelijk de meeste winst te behalen. 

Het boek is opgedeeld in verschillende thema’s:

  • Hoe je denkt
  • Hoe je reageert 
  • Hoe je je gedraagt
  • Hoe je eruitziet
  • Hoe je klinkt

Ik zoom in op het onderwerp “Hoe je klinkt”. Onbewust nemen wij vrouwen namelijk een bepaalde houding aan. Je zult misschien denken dat dit een stereotype is maar schrikbarend genoeg zal je veel herkennen. Scoor je slecht in de test op dit thema dan zal je zien dat je vaak om toestemming vraagt, dat je “ verklein-woordjes” gebruikt, dat je het jargon niet kent, dat je hoog gaat praten, dat je geneigd bent om je veel te verontschuldigen en dat je lange voicemails inspreekt. Al deze “ fouten” worden besproken in de bijpassende hoofdstukken en je krijgt coachingstips. 

Natuurlijk er zitten “fouten” bij die je niet bij jezelf herkent maar ik had bij elk hoofdstuk leerpunten. Dit handboek is duidelijk en heel praktisch. Als je een hoofdstuk hebt gelezen, en je bent de volgende dag op je werk, zal je veel bewuster zijn van je gedrag en heb je de kans om hier wat aan te doen. Zet hem op mommy!

5: One line a day – A five-year memory book

Eigenlijk helemaal geen leesboek maar wat maakt het uit. Dit boek vind ik zo leuk! Hij moet op deze pagina staan. Dit boekje kan je zien als een dagboekje. Elke pagina staat voor een dag, welke ruimte heeft voor 5 jaar. Ik ben vorig jaar begonnen met elke dag in dit boekje op te schrijven wat ik heb gedaan en waar ik dankbaar voor ben. Dit doe ik in een paar korte zinnetjes en kost nog geen minuut per dag. Het helpt bij het positief in het leven staan.

Daarnaast is het vooral erg leuk vanaf het tweede jaar. Dan kan je dus teruglezen wat je precies een jaar (of twee, of drie of vier) geleden hebt gedaan en waar je dankbaar voor was. Soms schrijf ik ook bewust iets op waar ik bijvoorbeeld over twijfel, of een gedachte omdat ik nieuwsgierig ben hoe ik daar een jaar later op terugkijk. Het is ook leuk om de mijlpalen van de kinderen er in bij te houden. De tijd vliegt namelijk en soms weet je gewoon niet meer wanneer die eerste stapjes ook alweer waren. Nu lees ik terug over de eerste schooldag van de oudste, en de hapjes van de jongste. Wauw, nu alweer een jaar verder! 

BoekenBoeken

Hanneke's Mamapraatje
Hoi mama, leuk dat je er bent. Mijn naam is Hanneke en ik woon in Zoetermeer met mijn twee jongens (3&5) en partner. Die eerste tropenjaren waren heftig! Google was mijn beste vriend. Ik was vaak op zoek naar tips, ervaringen en handige producten om het mama leven wat eenvoudiger te maken. Ik zocht een plek voor een praatje, een Mamapraatje! Zo is deze site ontstaan. Ik help je graag in je zoektocht, je staat er niet alleen voor. Mamapraatje is er voor je. Liefs Hanneke