Hoe werkt inbakeren?

Baby inbakeren
Baby inbakeren met puckababy

Als we het hebben over slapen dan is dit zo’n gouden tip welke ik geen enkele moeder wil ontnemen. Inbakeren, en dan in het bijzonder met Puckababy. Geen grapje, Puckababy heeft onze nachten een stuk beter gemaakt!

Wat is inbakeren?

Eigenlijk is het heel simpel. Inbakeren is het stevig inwikkelen van je baby in een doek of inbakerslaapzak. De eerste maanden heeft je kindje geen controle over zijn armpjes. Hierdoor is het lastig om de rust te vinden. Het kan zijn dat dit de reden is waarom je baby niet goed slaapt. Met inbakeren krijgt je kindje een gevoel van geborgenheid en slaapt heerlijk.

De eerste maanden heeft je kindje geen controle over zijn armpjes. Hierdoor is het lastig om de rust te vinden om te slapen…Met inbakeren krijgt je kindje een gevoel van geborgenheid en rust en slaapt heerlijk.

Hanneke S.

Wanneer inbakeren?

Inbakeren is echt voor pasgeboren baby’s. Ouders stoppen ermee zodra een baby’tje zo’n 6 maanden is omdat ze zich dan ook kunnen draaien en de baby hierbij wel zijn armen nodig heeft (vooral om ook terug te draaien). 

Een aantal tekenen wanneer jouw kleintje behoefte heeft aan inbakeren:

  • Je baby is erg onrustig
  • Je baby komt lastig in slaap
  • Je baby maakt zwaaiende bewegingen met de armpjes
  • Je baby heeft last van buikkrampjes
  • Je baby heeft behoefte aan geborgenheid

Hoe kan je veilig je baby inbakeren?

Stap 1: Gebruik een grote hydrofiele doek en vouw de bovenste punt van de doek naar binnen.

Stap 2: Nu leg je baby op de doek neer, in het midden, zodat de schouders van je kindje ter hoogte van de vouwrand liggen.

Aden + Anais Hydrofiele doeken
Aden + Anais Hydrofiele doeken

Stap 3: Sla de zijkant van de doek om een armpje heen en stop de punt in onder het ruggetje van je baby. Let op dat je dit niet te strak doet.

Stap 4: Vouw de andere punt over zijn andere armpje heen en stop ook deze punt weer in onder zijn rug. Door je baby een beetje opzij te rollen kan je er beter bij en vouw je de doel helemaal door.

Als je op zoek bent naar mijn ideale hydrofiele doek dan zou ik je de prachtige doeken van Aden + Anais aanraden. Ze zijn niet alleen prachtig maar ook in formaat XL, heerlijk zacht (en blijven dat ook!) en ze zijn voorzien van een beetje stretch zodat de doek zich mooi om je baby sluit. Je hebt ze in diverse kleuren en patronen.

Inbakeren met Puckababy

Het is eenvoudig om je baby met een hydrofiele doek in te bakeren maar het kan nog veel gemakkelijker. Zeker als je kindje erg bewegelijk is dan kan het voorkomen dat ze zichzelf “loswurmen” uit de hydrofiel. Al vindt je baby het nog zo fijn om in een doek te liggen, dit is gewoon een automatisch reflex. Als jouw babytje dit doet dan zou ik je Puckababy adviseren. Een Puckababy is namelijk een slaapzakje maar dan om je baby mee in te bakeren.

De PuckaBaby inbakerslaapzak heeft een rits en is er in twee formaten.

  • De Puckababy inbakerslaapzak Piep is voor baby’s van 0-3 maanden

  • De Puckababy inbakerslaapzak Mini is voor baby’s van 3-6 maanden

Doordat je de Puckababy sluit met een rits kan je kindje zichzelf nooit losmaken. Dit klinkt misschien een beetje onaardig met geloof mij, het geeft je kindje rust! De inbakerslaapzak past altijd omdat ze in twee maten verkrijgbaar zijn. Mochten ze toch wat ruim zijn dan kan je door middel van twee koordjes de onderkant dichter knopen.

Mijn ervaring met Puckababy

Mijn ervaring met Puckababy is heel, maar dan ook echt, heel erg goed! Mijn moeder spreekt altijd liefkozend over het “dwangbuisje” en daar hebben wij vaak om gelachen. Maar zonder grap, het werkt. De Puckababy is zo ontwikkelt dat je kindje nog wel wat vrijheid heeft maar zich toch geborgen voelt. Bij het inbakeren met een doek had ik het idee dat mijn kindjes veel meer hun best deden om los te komen. Bij de Puckababy vonden ze direct rust.

Mijn jongens hebben beide een aantal maanden in de Puckababy geslapen. Ik had er een aantal zodat er altijd een reserve was, maar ook eentje bij het kinderdagverblijf en bij mijn ouders. Het was ook echt een onderdeel van het ritueel. Ik speelde nog even met mijn kindjes, deed ze vervolgens in bad, las een boekje voor en deed de Puckababy aan. Dit herkende ze en werden al slaperig zodra ze er in mochten. Nee, dit was absoluut geen straf voor ze. Ze vonden het heerlijk!

Hoe bouw je af met inbakeren?

Bij het Mini model zie je vaak dat er aan de zijkanten (ter hoogte van de armen) ook ritssluitingen zitten zodat je op ten duur de armpjes uit de slaapzak kan halen. Begin eerst met 1 arm, en daarna met de ander om het inbakeren langzaam af te bouwen.

Afbouwen doe je zodra je kindje gaat rollen. Om terug te kunnen rollen moet je kindje zijn armen kunnen gebruiken en dat is natuurlijk niet mogelijk met de Puckababy. Ook zal je zien dat je kindje rond deze periode zijn lichaam beter onder controle heeft en ook een slaapritme heeft ontwikkeld.

Slaapzak Puckababy

Grote kans dat je na het gebruik van deze Puckababy’s verslaafd geworden bent aan de geweldige kwaliteit en de mooie ontwerpen. Gelukkig heeft Puckababy ook slaapzakken. Vanaf 6 maanden wordt je kindje steeds beweeglijker en dan is een slaapzak ideaal. Je kindje ligt nooit meer in de kou.

Puckababy is niet goedkoop maar het is wel een goede investering. Zeker als je de 4 seizoenen slaapzak koopt waarbij hij geschikt is voor in de zomer en winter je er dus erg lang plezier van hebt!

Hanneke's Mamapraatje
Hoi mama, leuk dat je er bent. Mijn naam is Hanneke en ik woon in Zoetermeer met mijn twee jongens (3&5) en partner. Die eerste tropenjaren waren heftig! Google was mijn beste vriend. Ik was vaak op zoek naar tips, ervaringen en handige producten om het mama leven wat eenvoudiger te maken. Ik zocht een plek voor een praatje, een Mamapraatje! Zo is deze site ontstaan. Ik help je graag in je zoektocht, je staat er niet alleen voor. Mamapraatje is er voor je. Liefs Hanneke