Werkt een slaaptrainer?

kind slaapt uit
uitslapen door slaaptrainer

Voor iedereen is slaap belangrijk, maar zeker voor (jonge) ouders. De eerste jaren zijn pittig, van nachtvoedingen naar het kwijt zijn van speentjes/knuffeltjes, enge dromen, doorkomende tandjes en zindelijk worden in de nacht. Eerlijk gezegd kan ik nog wel even door gaan met redenen waardoor je zeker geen 8 uur slaap per nacht pakt. 

Slaap is dan ook vaak gespreksonderwerp nummer 1 onder de Mamapraatjes. Slaapgebrek kan komen doordat je kindje niet in slaap kan komen, ze in de nacht wakker worden maar ook zeker als je kind een “vroege vogel” is. Voor een ochtendje is dat niet erg maar als je kindje elke ochtend om 05:00u (of eerder!) besluit dat de nacht wel lang genoeg heeft geduurd, dan kan dat op een gegeven moment echt gaan opbreken. Tijd voor actie!

De slaapwekker, slaaptrainer, slaapschaap..

Er zijn verschillende namen voor de slaaptrainer. Uiteindelijk doen ze allemaal hetzelfde; zorgen dat je kindje lang(er) slaapt. Of beter gezegd, ze zorgen ervoor dat je kindje niet te vroeg wakker wordt en/of jou gaat wakker maken. 

Want zeg nou eerlijk; mijn kindjes mogen best vroeg wakker zijn, zolang ze nog maar even blijven liggen en uitrusten. De slaaptrainer is hier een goede oplossing voor. 

Een kleintje kan natuurlijk geen klok lezen en dus zijn deze wekkertje kindvriendelijk in gebruik door herkenbare kleurtjes en/of afbeeldingen die zelfs voor de allerkleinste heel duidelijk weergeven of het dag of nacht is. Ideaal dus! 

Een kleintje kan natuurlijk geen klok lezen en dus zijn deze wekkertje kindvriendelijk in gebruik door herkenbare kleurtjes en/of afbeeldingen

Hanneke S.

Zoveel keuze!

De keuze is reuze. Zodra je zoekt op slaaptrainer stuit je tegen een ruim assortiment aan diertjes, kleuren en vormen. Ik kan mij goed voorstellen dat je niet te lang wilt zoeken en daarom heb ik al wat voorwerk voor je gedaan.

Na flink wat speurwerk op Google heb ik twee slaaptrainers gekozen voor een review. Zelf hebben wij twee kids, dus ieder heeft er eentje gekregen om zo goed te kunnen vergelijken. De keuze is uiteindelijk gevallen op Slaaptrainer Zazu Sam Schaap en Kidsleep Classic Slaaptrainer

Slaaptrainer Zazu Sam Schaap

Dit lieve schaapje heeft een groot scherm met een klok en oogjes die echt kunnen sluiten. Het scherm kan veranderen in drie verschillende kleuren welke horen bij de fases van slapen, bijna opstaan (30min wachttijd) en eruit mogen. Dit is heel gemakkelijk uit te leggen aan je kindje, daarbij helpen de ogen natuurlijk ook. Wat is er duidelijker dan een schaap dat gaat slapen en wakker wordt? 

Sam is degelijk maar maakt wel wat krakende geluiden bij het instellen. Het instellen van de voorkeuren is niet moeilijk, maar de eerste keer is het wel aan te raden om even de gebruiksaanwijzing erbij te houden. Daarna is het een eitje. 

Even alles op een rijtje:

 • Je kan twee tijden instellen. Bijvoorbeeld voor een middagslaapje
 • Sam heeft een alarm. Handig voor als de kids er niet meer uit willen (yes please!)
 • Het scherm licht op, hiermee is het ook een nachtlampje
 • 3 fases, 3 kleuren. Duidelijk verschil en overgang
 • Kan met batterijen of lichtnet

Kidsleep Classic Slaaptrainer

De Kidsleep Classic is een leuke ronde slaaptrainer met een groot scherm en een klein schermpje ernaast. Het grote scherm toont op de ene helft een konijntje die wakker is en op de andere helft een konijntje die slaapt. Afhankelijk van de tijd zal het juiste konijntje oplichten. Op het kleine schermpje is de tijd te zien. Deze is voornamelijk handig voor de ouder zodat je de trainer naar wens kan instellen. 

De afbeeldingen zijn super lief en heel duidelijk. Dit kan niet fout gaan! Bij deze slaaptrainer hoef je alleen maar de tijd in te stellen dat je kindje uit bed mag. Konijn start namelijk altijd met slapen zodra je hem aanzet. In de ochtend zet je hem eenvoudig weer uit. De Kidsleep is erg eenvoudig in gebruik!

Even alles op een rijtje:

 • Je kan twee tijden instellen. Bijvoorbeeld voor een middagslaapje
 • Ook de Kidsleep heeft een wekker
 • Het is een nachtlampje
 • Er zijn twee fases; dag en nacht
 • Kan met batterijen of lichtnet
 • Je kan de slaaptrainer ook eenvoudig ombouwen tot enkel een nachtlampje door er een ander frontje op te zetten

Werkt een Slaaptrainer?!

Ja, het werkt! Voor welke slaaptrainer je ook kiest, het principe is eenvoudig en je kindje snapt dit. Uiteraard moet je dit niet bij baby’s proberen maar vanaf 2 a 2,5 jaar begrijp je kindje echt hoe het werkt en ze vinden het nog leuk ook! 

Kijk, wonderen bestaan niet, dus geef het wel even de tijd. Wijs de kids op het feit dat schaap/konijn nog niet wakker is en stuur ze terug zodra ze te vroeg opstaan. Na een paar dagen snappen ze het en zullen ze trots en blij zijn zodra ze eruit mogen.  

Ik kan dus zeker zeggen dat het helpt. Zeker als je even geduld hebt, maar dit wordt beloond. De aanhouder wint. Is je kindje minimaal 2 jaar, dan is het echt het proberen waard! Mijn jongste was zelf iets later. Toen ik merkte dat hij met 2 jaar er nog helemaal aan toe was heb ik Konijn nog even een paar maanden opgeruimd. Daarna was het bingo! Elk kindje is natuurlijk anders. 

Schaap of Konijn, welke zou ik adviseren

Tja ze doen allebei wat ze moeten doen. Ze zijn allebei duidelijk. Schaap zijn ogen maken wel wat geluid als ze opengaan. Daarentegen heeft Schaap wel een wachttijd, dit werkt fijn omdat je kindje dan weet dat het bijna tijd is. 

Konijn is wat subtieler qua kleuren en geluiden. Konijn is wakker, of slaapt. Konijn gaat wellicht wat langer meer doordat je deze trainer kan ombouwen naar een normaal nachtlampje met wekker, daarnaast is hij eenvoudiger in gebruik. 

Ik denk dat je vooral moet kijken naar je kindje, welke zal hij/zij leuker vinden? Wat spreekt ze meer aan? Schaap is wat stoerder, konijn wat liever. Belangrijk is dat jij kan bepalen hoe laat je kindje uit bed komt (ook in het weekend! Hoera) en dat doen ze allebei. 

Hanneke's Mamapraatje
Hoi mama, leuk dat je er bent. Mijn naam is Hanneke en ik woon in Zoetermeer met mijn twee jongens (3&5) en partner. Die eerste tropenjaren waren heftig! Google was mijn beste vriend. Ik was vaak op zoek naar tips, ervaringen en handige producten om het mama leven wat eenvoudiger te maken. Ik zocht een plek voor een praatje, een Mamapraatje! Zo is deze site ontstaan. Ik help je graag in je zoektocht, je staat er niet alleen voor. Mamapraatje is er voor je. Liefs Hanneke