Slaapritme voor baby’s eerste jaar

Slaapschema baby
Slaapschema baby

Het blijft een raadsel. Waarom slaapt de baby heel goed, en de andere baby heel slecht? Hoe werkt dat nou precies het eerste jaar? Wat heeft mijn baby nodig aan slaap? Wat is eigenlijk normaal?

Slaapschema voor baby’s

Voor het eerste jaar van een kleintje bestaat er zoiets als een slaapschema. Het idee is dat je hiermee een klein beetje een ritme probeert op te bouwen. Al is dit best lastig.

Elke babytje is namelijk is anders. En stel je eens voor; je hebt 9 maanden lang heerlijk in de buik van je mama gedobberd. Hier was geen verschil tussen dag en nacht, en mama was altijd dichtbij. Ineens ben je geboren en moet je voldoen aan een dag- en nachtritme en lig je (vaker) alleen!

Toch is er zeker zoiets als een “normaal” slaapritme en kan je zeker stellen dat in elke fase je baby behoefte heeft aan een bepaald aantal uur per dag. Benieuwd? Lees snel verder.

Slaapritme 0 tot 3 maanden

Zoals ik hierboven al aangaf, je baby kent nog geen verschil tussen dag en nacht. En dit blijft eigenlijk wel de eerste drie maanden. Je baby moet echt wennen aan het leven buiten de buik.

Dit vergt veel energie en hierdoor slapen newborns zeker 16 tot 18 uur per dag! Heerlijk he?! Over het algemeen slapen baby’s zo’n 3 uur achter elkaar. Daarna worden ze even wakker om wat te spelen en te eten.

Het is wel verstandig om in de nacht het donkerder te maken en stiller te zijn. Zo kan je baby wennen aan het verschil tussen dag en nacht. Je zal zien dat ze na een week of 6 al wat meer uurtjes in de nacht gaan maken.

Is je kindje erg onrustig? Inbakeren kan hiervoor een oplossing zijn. Ik vertel je hierover in mijn andere blog!

Slaapritme 4 tot 6 maanden

Vanaf 4 maanden heeft je baby al minder behoefte aan slaap, al is het nog steeds veel. Denk hierbij aan zo’n 15 uur per dag. Als het goed is (en mee zit) dan slaapt je baby al wat meer uren achter elkaar in de nacht/avond. We hebben het over doorslapen zodra je baby 8 uur aaneensluitend slaapt.

In de periode van 4 tot 6 maanden kan je echt goed een ritme opbouwen. Dit komt omdat ze nu dag en nacht kennen en patronen herkennen. Je zal merken dat je kindje nu al door heeft zodra het bedtijd is. Een slaapritueel kan hier bij helpen. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit badderen, pyjamaatje aan, boekje voorlezen, inbakeren en slapen.

Slaapritme 7 tot 9 maanden

Ook in de leeftijd 7 tot 9 maanden is het heel normaal dat je baby nog zo’n 14 uur per dag slaapt. De nachten kunnen ook langer worden. Maar let op; dit hoeft niet! Elke kindje is anders. Mijn eerste kindje sliep door na 11 weken, nummer twee sliep door na 2 jaar ( helaas). Maar goed, het kan dus wel!

Daarbij is het rond deze periode gebruikelijk dat je kindje zeker nog wel 2 a 3 keer overdag een dutje doet. Deze zullen we wat korter worden. Je kindje leert ook veel. Ze kunnen wellicht al zitten, of kruipen/schuiven wat rond. Dit geeft ontzettend veel indrukken en kan er voor zorgen dat je kindje minder goed kan slapen.

Wat helpt is weer wat ritme. Breng je kindje overdag rond het zelfde tijdtip naar bed. Ze weten dan wat ze kunnen verwachten en geven dan eerder toe aan de vermoeidheid. Want geloof mij; die is er echt wel!

BabyBaby

Slaapritme 10 tot 12 maanden

Slaap is en blijft nog steeds heel belangrijk. De nachten worden (hopelijk) steeds langer. 14 uur is nog steeds heel gebruikelijk. Gemiddeld is dit ongeveer nog zo’n 3 uur overdag. Dit komt neer op 1 lange slaap of 2 slaapjes van ongeveer 1,5 uur.

Wist je dat kindjes in de ochtend het gemakkelijkste in slaap vallen? Die kan je maar alvast in de pocket hebben!

In de nacht hebben we het dan over zo’n 11 uur die ze gemakkelijk door zouden kunnen slapen zonder voeding. Maar ach, de tijd gaat zo snel. Dit is slechts een leidraad, elke kindje is anders. Daarnaast is ook elke dag weer anders. Zorg voor een ritme maar go with the fow. Want voor je het weet is je baby alweer 1 jaar!

Tijd voor een feestje! Cadeautips 1e verjaardag.

Het feestje van jouw kleine meid of knul staat voor de deur! Ook hier kan ik je bij helpen want wat moet je geven en/of vragen? Er zijn zoveel leuke cadeaus te bedenken maar soms kan je door de bomen het bos niet meer zien. Ik geef je tips voor cadeaus die passen bij 1 jaar. Lees en klik snel verder!

SpeelgoedSpeelgoed

Hanneke's Mamapraatje
Hoi mama, leuk dat je er bent. Mijn naam is Hanneke en ik woon in Zoetermeer met mijn twee jongens (3&5) en partner. Die eerste tropenjaren waren heftig! Google was mijn beste vriend. Ik was vaak op zoek naar tips, ervaringen en handige producten om het mama leven wat eenvoudiger te maken. Ik zocht een plek voor een praatje, een Mamapraatje! Zo is deze site ontstaan. Ik help je graag in je zoektocht, je staat er niet alleen voor. Mamapraatje is er voor je. Liefs Hanneke