Een veilige autostoel voor baby en kind

Autostoeltje kind
Autostoeltje kind

Het veilig vervoeren van je baby en/of kindje is super belangrijk. Het wordt steeds drukker in het verkeer en een ongeluk kan in een klein hoekje zitten. De zekerheid dat jouw kindje veilig in een goede stoel zit is dan wel zo’n fijn idee om met een gerust hart de weg op te gaan.

Autostoel verplicht

Het moge duidelijk zijn, een autostoeltje is niet alleen veilig maar ook gewoon verplicht. Pas wanneer je kind de lengte van 1,35m heeft bereikt dan kan hij veilig in de normale autogordel. Tot die tijd is het van belang dat je zorgt voor een autostoeltje die past bij het gewicht en/of lengte van je kindje.

Een babystoeltje (ook wel Maxi Cosi in de volksmond) is verplicht. Sterker nog, beval je in het ziekenhuis dan mag je niet naar huis zonder babystoeltje!

Hanneke. S.

i-Size en ECE-R44 normen

In Europa gelden er twee veiligheidsnormen voor autostoeltjes namelijk de i-Size en de ECE-R44. De ECE-R44 is een oudere norm welke de stoeltjes indeelt aan de hand van gewicht. De nieuwere norm i-Size deelt de stoeltjes in aan de hand van lengte.

Welke autostoel voor welke leeftijd?

LeeftijdType autostoel
Tot ongeveer een jaarGroep 0/0+ Babystoel/Maxi Cosi (0/13kg)
Van ongeveer 9 maanden tot 4 jaarGroep 1: Peuterstoel (9/18kg)
Van ongeveer 3 jaar tot 12 jaar Groep 2 & 3: Zitverhogers (15/36kg)
Zie hierboven een overzicht van de ECE/R44 norm
LeeftijdType autostoel
Tot ongeveer een jaarGroep 0/0+ Babystoel/Maxi Cosi (45-75cm)
Van ongeveer 9 maanden tot 4 jaarGroep 1: Peuterstoel (60-105cm)
Van ongeveer 3 jaar tot 12 jaar Groep 2 & 3: Zitverhogers (100-135cm)
Zie hierboven een overzicht van de iSize norm

Tips autostoel gebruik

Bij het gebruik en de koop van een autostoel is het belangrijk om goed op de volgende dingen te letten. Ik geef je de nodige tips:

  • Oefening baart kunst. Dat werkt ook zo met een kinderstoel. Zeker met een babystoeltje (welke je echt vaak in en uit de auto moet halen) is het praktisch om al te oefenen voordat de baby er is.
  • Zit je kindje voorin in de babystoel? Zet de airbags uit. Dit is alleen nodig wanneer je kindje achterstevoren zit.
  • Is de stof wasbaar? Er komt een moment dat je kindje ziek is in de auto en moet spugen, of dat ze een ongelukje hebben. Wel heel fijn dat je dan goed de autostoel schoon kan maken.
  • Vergeet het kinderslot niet! Niets zo interessant als knopjes en hendeltjes in de auto. Je kindje gaat alles uitproberen en die deur moet echt dicht blijven.
  • Doe altijd de winterjas van je kindje uit. Een jas geeft speling waardoor je kindje niet goed vast kan zitten en bij een botsing uit het stoeltje kan schieten.
  • Let op het systeem. De meeste nieuwere autostoeltjes hebben ISOFIX maar niet elke auto heeft dit. Je kan ook gewoon een stoeltje kopen welke middels een autogordel vastzit. Net zo veilig!

Achterwaarts of voorwaarts vervoeren

Voorheen mocht je kind vanaf 9 kilo vooruitkijken maar dat is vanaf 2019 aangepast naar minimaal 15 maanden. Achteruit kijken is een stuk veiliger voor je kindje. Alle i-Size stoelen zijn hier al op aangepast.

Wanneer mag je kind voorin zitten

Al voelt het misschien op de achterbank veiliger, het maakt niet uit. Je kindje mag in een goede stoel zowel voor als achter in de auto zitten.

Natuurlijk kan het wel zo zijn dat je zelf sneller wordt afgeleid zodra je kindje naast jou op de stoel zit. Daarbij komt dat je niet moet vergeten om de airbag uit te schakelen als je kindje achterste voren in de autostoel zit. Maar puur qua veiligheid wat betreft het stoeltje maakt het echt niet uit.

De babyautostoel / MaxiCosi (Groep 0/0+)

De babyautostoel wordt in de volksmond vaak een MaxiCosi genoemd. Maar eigenlijk is dit gewoon een merk. Dit is het eerste stoeltje waarmee je baby in de auto mag worden vervoerd.

Het stoeltje kan vastgezet worden met de gordel of met ISOFIX. Daarnaast mag hij zowel op de passagiersstoel als op de achterbank staan. Wel is het in beide gevallen van belang dat je kindje achterstevoren wordt vervoerd.

De peuterautostoel (Groep 1)

Vanaf ongeveer een jaar gaat je kindje over naar de peuterautostoel. Dit is vaak echt een feestje. Het geeft je kindje wat meer ruimte, ze kijken (vaker) vooruit ipv achteruit en kunnen nu ook goed naar buiten kijken. Dit is voor kindje erg leuk.

Je zet de stoel vast met een riem of met ISOFIX. In de stoel zelf zit een driepuntsgordel om je kindje in te bevestigen. Naast leeftijd, gewicht en lengte wordt er ook vaak gekeken naar de ontwikkeling van het kindje zelf. Deze stoel is vaak geschikt zodra je kindje zelfstandig kan zitten.

De zittingverhoger (Groep 2 & 3)

Een zittingverhoger wordt gebruikt voor oudere kinderen. De kinderen zijn inmiddels sterk genoeg om goed te kunnen zitten echter zijn ze nog net te klein om goed in de gordel te passen. De verhogen zorgt ervoor dat de gordel niet in de hals zit.

Er zijn zittingverhogers met en zonder rugleuning. Vaak zie je dat de zittingverhogers met een rugleuning ook een steun hebben voor het hoofd. Bij een botsing vangt dit de klap op. Daarnaast is mijn eigen ervaring dat een kind wat in slaap valt op enkel een plankje sneller zal “headbangen”.

Met de nieuwe richtlijnen sinds 2019 is een zittingverhogers zonder rugleuning niet meer toegestaan voor kinderen die kleiner zijn dan 1,25m of lichter dan 22kg.

Een zittingverhoger wordt doorgaan gewoon vastgemaakt met de gordel, soms liggen ze zelfs los of hebben ze ISOFIX. Dit is dus erg verschillend maar er is geen goed of fout.

Hanneke's Mamapraatje
Hoi mama, leuk dat je er bent. Mijn naam is Hanneke en ik woon in Zoetermeer met mijn twee jongens (3&5) en partner. Die eerste tropenjaren waren heftig! Google was mijn beste vriend. Ik was vaak op zoek naar tips, ervaringen en handige producten om het mama leven wat eenvoudiger te maken. Ik zocht een plek voor een praatje, een Mamapraatje! Zo is deze site ontstaan. Ik help je graag in je zoektocht, je staat er niet alleen voor. Mamapraatje is er voor je. Liefs Hanneke