Veilig slapen in een Co-sleeper

Co-sleeping
Co-sleeping

Wat is een Co-sleeper?

Je hebt ze vast wel eens gezien. Van die babybedjes die je naast je bed zet. Een Co-sleeper is een variant op de ledikant en wieg. De Co-sleeper is even hoog als je eigen bed. 

De Co-sleeper heeft eén zijde welke omlaag kan. Aan deze kant maak je de Co-sleeper aan je eigen bed vast. Hierdoor is het bedje een verlengde van jouw eigen bed en slaapt je baby dus dicht bij je in de buurt maar wel veilig omdat je baby op zijn eigen slaapoppervlakte ligt. 

De voordelen van een Co-sleeper

De naam zegt het eigenlijk al. Vertaald vanuit het Engel betekend Co-sleeper: samen slapen. Dit is dan ook een groot voordeel van een Co-sleeper. 

 • Je hebt je baby dicht in de buurt.
 • Je kan je baby goed horen.
 • Het geeft je baby een veilig gevoel om in de buurt van mama en/of papa te zijn.
 • Je hoeft tijdens het voeden niet meer uit bed.
 • In de meeste gevallen slaapt je baby beter omdat ze zich geborgen voelen.
 • Het is veiliger dan bij je in bed omdat je baby een eigen slaapoppervlakte heeft. 
 • De co-sleeper heeft eigen beddengoed.

Wanneer een Co-sleeper

Een Co-sleeper is er in verschillende maten. Daar vertel ik later in deze blog meer over. Omdat de Co-sleeper er in verschillende maten is kan hij dus ook gebruikt worden voor verschillende leeftijden. 

Co-sleeping met een Co-sleeper
Veilig slapen met een Co-sleeper

Co-sleepers worden vaak in het eerste jaar gebruikt. Wanneer je baby nog zo klein is kan het heel fijn zijn om hem/haar dichtbij te hebben. Zeker de eerste weken en maanden heeft je baby ook nog veel zorg nodig in de nacht. 

Door je baby te laten slapen in een Co-sleeper kan je gemakkelijk voeding geven zonder dat je uit bed moet. Daarnaast hoor je de baby ook sneller. Co-sleeping is ook goed voor de hechting tussen ouder en baby. Hechting heeft grote invloed ontwikkeling van de emotionele, sociale en cognitieve hersenen en is dus erg belangrijk. 

Over het algemeen worden Co-sleepers gebruikt wanneer de ouders het fijn en prettig vinden. Het is geen absolute must maar het heeft wel veel voordelen. Je baby kan bijvoorbeeld een stuk rustiger en beter slapen doordat hij/zij zich veilig voelt. 

Tips voor het gebruik van een Co-sleeper 

 • Zorg er altijd voor dat de Co-sleeper goed aan je bed vast is gemaakt. Je moet er niet aan denken dat het bedje wegschuift en je baby eruit kan vallen.
 • Stel de Co-sleeper in op de juiste hoogte.
 • Meet voor de hoogte altijd je eigen bed inclusief matras.
 • Je slaapt met meerdere personen op een kamer dus zorg voor een goede kamertemperatuur van 16-18 graden.
 • Zorg dat er geen kussen of deken van jezelf in het bedje van je baby terecht kan komen.
 • Sluit het bedje af indien je zelf nog niet in bed ligt.

Wat is Rooming-in?

Een andere, nieuwere, term die je vaak hoort in Rooming-in. Eigenlijk is Rooming-in een verzamelnaam voor verschillende vormen van samen slapen met je baby/kind. 

Zo heb je het over Co-sleeping wanneer je baby bij jou in bed slaapt. Je praat over een Co-sleeper wanneer je baby bij jou slaapt maar wel in zijn eigen bedje welke aangesloten is aan het ouderlijk bed. 

Uiteraard is het ook mogelijk dat de ledikant of wieg op de kamer staat maar los van het ouderlijk bed, dit is ook een vorm van Rooming-in. Bij alle vormen slapen de ouder(s) op dezelfde kamer als de baby. 

Wanneer stoppen met de Co-sleeper?

Stoppen kan eigenlijk elk moment. Je kan het beste ermee stoppen zodra jij het gevoel hebt dat je kindje klaar is voor zijn eigen kamer. Of jij zelf natuurlijk. Hoe fijn het ook is om je kindje dichtbij te hebben, op een gegeven moment is het “terugkrijgen” van je eigen kamer ook fijn. 

Als je baby in een Co-sleeper wiegformaat slaapt dan groeit hij/zij er natuurlijk redelijk snel uit. Daarom kan je daarna ook altijd nog een Co-sleeper komt in de maat van een ledikant. 

Het belangrijkste is dat je baby veilig ligt. Ligt hij/zij dat niet meer? Dan is het verstandig om te stoppen. Let er bijvoorbeeld altijd goed wanneer je baby bewegelijker wordt. De spijlen van het bedje moeten hoog genoeg zijn. Zodat ze niet uit bed kunnen vallen zodra ze gaan zitten en/of staan. 

De verschillende Co-sleepers 

 • De Co-sleeper wieg

De meeste gebruikte variant is de Co-sleeperwieg. Deze Co-sleeper heeft het formaat van een wieg en wordt vooral de eerste maanden gebruikt. Het wiegje staat op wielen en het matrasje wat er in past is 47×85 cm groot. Deze Co-sleeper past in de meeste slaapkamersen kan je gemakkelijk verplaatsen.

 • De Co-sleeper ledikant

De Co-sleeper ledikant is een maatje groter. Het voordeel hiervan is dat je kindje er voor een langere periode in kan slapen. Wist je dat deze Co-sleeper ook gebruikt kan worden als een tweelingledikant? Dit doe je eenvoudig door er twee aan elkaar te bevestigen.

Co-sleeperledikant
 • De Co-sleeper 3 in 1

Deze Co-sleeper heeft meerdere functies en is hiermee echt fantastisch. De Co-sleeper kan gebruikt worden als wieg. Door de ronde afwerking aan de onderzijde kan je het bedje ook daadwerkelijk wiegen. Daarnaast kan je hem gebruiken als Co-sleeper of als mozesmandje. Hij ziet er daarnaast ook erg mooi uit en het matras is inbegrepen.

Mijn ervaring met Co-sleeping/Co-sleeper

Zelf heb ik nooit een Co-sleeper gebruikt al deden wij wel aan Rooming-in. Beide jongens hebben de eerste periode bij ons op de kamer geslapen. Dit vonden wij heel fijn. Ze sliepen dan in een wiegje welke aan het voeteneinde van ons bed stond.

De oudste sliep tot ongeveer 5 maanden bij ons op de kamer. We vonden het fijn om hem dicht in de buurt te hebben en konden hem snel horen. Als nieuwe ouders ben je toch wat onzeker en dit gaf ons een fijn gevoel.

Onze tweede zoon ging wat eerder naar zijn eigen kamertje. Ik denk na 3 maanden ongeveer. Hij sliep erg onrustig (in de zin van; veel geluidjes maken) waardoor wij vrij snel toe waren aan meer rust. Je wordt toch bij elk geluidje wakker. Tenminste wij wel. 

Eigenlijk ben ik mij nooit zo bewust geweest van het bestaan van een Co-sleeper. Achteraf had het mij ideaal geleken. Vandaar dat ik je erover wil vertellen zodat jij dit niet hoeft te missen.

Hanneke's Mamapraatje
Hoi mama, leuk dat je er bent. Mijn naam is Hanneke en ik woon in Zoetermeer met mijn twee jongens (3&5) en partner. Die eerste tropenjaren waren heftig! Google was mijn beste vriend. Ik was vaak op zoek naar tips, ervaringen en handige producten om het mama leven wat eenvoudiger te maken. Ik zocht een plek voor een praatje, een Mamapraatje! Zo is deze site ontstaan. Ik help je graag in je zoektocht, je staat er niet alleen voor. Mamapraatje is er voor je. Liefs Hanneke