Slaaptips voor baby’s

Slaapkamer baby
Slaapkamer baby

Een belangrijk onderwerp waar ik veel over schrijf is slaap en dat is niet voor niets. Slaap is letterlijk van levensbelang. Een chronisch slaaptekort kan leiden tot een flink verhoogde kans op obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Dat komt omdat slaap een belangrijke rol speelt bij onder andere de stofwisseling, de afweer en de aanmaak van veel hormonen.

Al meerdere items schreef ik over slaap. Helpt het om je baby in te bakeren? En hoe zit het precies met doorslapen? Wat is eigenlijk precies een normaal slaapritme en hoe fijn is een co-sleeper? Vandaag geef ik je in deze blog eenvoudige tips die kunnen helpen bij een goed slaapritme voor jouw baby.

Maak een herkenbaar (bedtijd)ritueel

Om te voorkomen dat het naar bed brengen een strijd wordt is het van belang dat je baby een patroon gaat herkennen zodat ze weten wat er gaat gebeuren. Dit doe je door middel van een ritueel. Dit is niet alleen fijn voor je baby maar ook heel gezellig voor jou.

Hoe dit ritueel eruitziet mag je natuurlijk zelf weten en zal ook per leeftijd afhankelijk zijn. Belangrijk is dat je consistent bent in je handelen zodat je baby denkt “hey dit herken ik, ik ga zo lekker slapen”. Je baby wordt zo minder overvallen en zal eerder toegeven aan de vermoeidheid. 

Een voorbeeld van een ritueel kan zijn:

  • (Avond)eten
  • Even knuffelen
  • Lekker in bad 
  • Pyjamaatje aantrekken
  • Tandenpoetsen
  • Boekje voorlezen
  • Liedje zingen
  • Dikke kus en het licht uit

BabyBaby

Zorg voor rust

Zorg voor rust in de tent zodra het slaapmoment eraan zit te komen. Zet de tv uit, ga alvast wat zachter praten en zorg voor weinig afleiding. Op deze manier is de overgang minder groot.

Leg je baby moe maar wakker in bed

Je baby moet zelfstandig in slaap kunnen vallen. Vaak zie je dat een baby in slaap wordt gewiegd en vervolgens over wordt gelegd in bed. Het overleggen kan op een gegeven moment een probleem worden omdat je baby dan weer wakker wordt.

Verstandig is dus om je baby wakker, maar moe, in bed te leggen. Hierdoor leren ze zelfstandig in slaap te vallen en herkennen ze zelf ook dat ze moe zijn en zullen ze eerder in slaap vallen. Let dus goed op je baby om de signalen te herkennen.

Begint je baby te gapen, met zijn handen in zijn ogen te wrijven? Dat is het moment! Breng je kindje naar zijn bed, met een ritueel, en ze zullen heerlijk slapen. Op het moment dat je de signalen gaat negeren dan zal je kindje over zijn vermoeidheid heen raken. Of nog erger, ze worden oververmoeid. Hierdoor kunnen ze de slaap niet vatten.

Maak het donker 

De meningen verschillen op dit vlak maar mijn persoonlijk ervaring en dus tip is om het donker(der) te maken. Uiteraard hoeft het niet geheel verduisterd te zijn maar wat donkerder helpt. Je baby zal dit herkennen en eerder moe worden. We slapen zelf toch ook fijner als het donker is?

Inbakeren

Een baby heeft de eerste maanden nog geen controle over zijn armpjes en beentjes. Het kan dus zijn dat je baby zichzelf letterlijk wakker houdt door zijn ongecontroleerde bewegingen. 

In de buik van een mama heeft de baby weinig ruimte voor bewegingen. Dit zijn ze gewend en dit geeft ze rust en genegenheid. Inbakeren kan hierbij helpen om ze dat veilige gevoel terug te geven en heerlijk te laten slapen. 

Hiervoor heb je hele fijn doeken om je baby in te bakeren.

Maak je baby niet onnodig wakker

Zeker als je baby enkele maanden oud is dan is het niet meer nodig om hem/haar onnodig wakker te maken voor een schone luier of een fles. Dit verstoort het slaapritme.

Zorg altijd dat je baby genoeg gedronken en gegeten heeft en zorg voor een schone broek. Hierna kunnen ze lekker gaan slapen. Als je baby trek heeft, of last van een volle luier, dan worden ze daar echt wel wakker van en zullen het aangeven. 

Eigen bed of wieg

Geef je baby een vaste en eigen slaapplek. Het best is: in zijn eigen wieg, ledikant of co-sleeper. Natuurlijk als ze heel erg klein zijn dan slapen ze overal en is het echt niet erg om eens in de box te slapen. Maar voor een goed slaapritme is het van belang dat ze leren om (zelfstandig) te slapen in de eigen kamer.

Probeer ook vaste slaaptijden aan te houden. Dit helpt voor het creëren van een goed ritme.

Maak de temperatuur aangenaam

Een goede temperatuur in de slaapkamer van je baby kan helpen bij het slapen. Zelf vinden we het ook niet prettig als het heel warm of koud is. 

De ideale temperatuur voor een goede slaap is tussen de 16 en de 18 graden. Aan de voetjes of nek van je baby kan je voelen of ze het warm of koud hebben.

Is het lastig om de temperatuur in de zomer of winter constant te houden zorg dan voor een goede winter- of zomerslaapzak zodat je daar nog een beetje mee kan spelen. Ook met het beddengoed kan je afwisselen. In de winter is een dikkere deken fijn en in de zomer kan een lakentje al genoeg zijn.

Uiteraard kan je dit ook doen met verschillende soorten pyjama’s, wel of geen romper etc. Lees hierover verder in mijn blog!

Vergeet jezelf niet

Misschien wel de belangrijkste; zorg ook voor jezelf! Een oververmoeide mama is voor niemand leuk. Om het moment dat je zelf uitgerust bent heeft je baby veel meer aan je en kan je alles ook beter aan. 

Gaat je baby naar bed? Ga zelf ook even rusten! Je hoeft echt niet je bed in te kruipen maar even uitrusten op de bank is echt geen crime. We verwachten veel van onszelf en gaan snel nog even opruimen of schoonmaken zodra de kleine ligt. 

Wees lief voor jezelf. Mama zijn is ook zwaar en pak je rust!

Al eens gedacht aan yoga voor wat meer balans in je leven? Het mooie is, dit kan gewoon vanuit huis met online Yoga voor beginners. Echt een aanrader!

Films en seriesFilms en series

Hanneke's Mamapraatje
Hoi mama, leuk dat je er bent. Mijn naam is Hanneke en ik woon in Zoetermeer met mijn twee jongens (3&5) en partner. Die eerste tropenjaren waren heftig! Google was mijn beste vriend. Ik was vaak op zoek naar tips, ervaringen en handige producten om het mama leven wat eenvoudiger te maken. Ik zocht een plek voor een praatje, een Mamapraatje! Zo is deze site ontstaan. Ik help je graag in je zoektocht, je staat er niet alleen voor. Mamapraatje is er voor je. Liefs Hanneke