Welke slaapzak heeft mijn baby nodig?

Baby slaapzak
Baby slaapzak

Ach wat was die zomer heerlijk. Eerlijk is eerlijk, het kon mij niet lang genoeg duren. Elk jaar kijk ik weer uit naar de komende zomer, en als de lente zich aankondigt dan ben ik als een kind zo blij. Helaas lopen we nu weer tegen de herfst aan en de temperaturen gaan omlaag.

Sinds deze week merk ik het echt, het wordt kouder. Niet alleen buiten, maar ook in huis begint het af te koelen. Sterker nog, ik heb deze week voor het eerst weer de verwarming aan gehad *snik*. Ik probeer het altijd zo lang mogelijk uit te stellen maar toen ik van de week onder mijn dekentje, met sloffen aan, nog steeds aan het rillen was toen heb ik hem maar gewoon aangegooid.

Koude slaapkamers

Ook in de slaapkamer wordt het frisser. In de nacht zetten wij altijd onze verwarming uit. Uiteraard uit energie/milieu overwegingen maar ook omdat ik het lekkerder vind om koelere slaapkamers te hebben. Maar dan moet je het natuurlijk wel lekker warm hebben.

Met die kleintjes is dat zo lastig. Zeker wanneer ze nog niet goed kunnen praten. Je wilt er toch zeker van zijn dat je kindje het niet te koud heeft. Gelukkig zijn hier handige regeltjes voor! Ik zal aan je uitleggen hoe dit werkt en je tips geven.

BabyBaby

Hoe weet ik of mijn baby het koud heeft?

Ten eerst een paar praktische tips om te controleren of je baby het niet te koud, of misschien wel te warm heeft.

  • In algemene zin geldt (dus niet alleen in bed): neem jezelf als maatstaaf. Je baby heeft het altijd iets kouder dan dat jezelf hebt. Draag jij een t-shirt, doe er dan voor je baby nog een vestje overheen.
  • Bedek in bed niet het hoofdje van je baby. Zeker niet het eerste jaar. Je baby reguleert de temperatuur via zijn hoofdje. Doe je een mutsje op dan heb je de kans dat je kindje niet goed kan afkoelen. Waar een volwassen persoon de deken van zich af zou slaan, is dit voor een baby nog niet mogelijk.
  • Een andere maatstaaf om te controleren of je baby het koud heeft is door te voelen in zijn nekje. Voelt dit koud? Dan kan je er vanuit gaan dat je kindje het ook koud heeft. Hetzelfde geldt voor als zijn nekje erg warm aanvoelt. Voel nooit aan de handjes, dit kan een verkeerd beeld geven.

Ideale temperatuur babykamer

Ongeacht wat je baby aan heeft, of het nou winter of zomer is, er is een ideale temperatuur voor in de babykamer en dat is tussen de 15 en de 18 graden. In deze temperatuur zouden baby’s zich het beste ontwikkelen. Het klinkt wellicht wat koud maar het is echt zo!

Afhankelijk van je huis is dit niet altijd mogelijk. Pas daarom altijd de slaapzak en de kleding van je baby aan naar de temperatuur in de slaapkamer. Is de temperatuur goed in de babykamer, dan heb je ook grotere kans op doorslapen!

Zomerslaapzak baby

Een zomerslaapzak is vaak een stuk dunner en hierbij luchtiger dan een winterslaapzak. Kenmerkend is ook dat ze vaak geen mouwen hebben. Een zomerslaapzak kan je goed gebruiken zodra de temperaturen oplopen. Om wat speling te houden in de temperatuur kan je spelen met laagjes.

Aan het begin van zomer kan je de slaapzak misschien nog combineren met een pyjama met lange mouwen en lange benen en eventueel een extra deken. Na mate het warmer wordt kan je kiezen voor een shortama, het rompertje van je baby uitlaten of zelfs enkel met een luier in de slaapzak.

Winterslaapzak baby

Wordt het echt kouder dan heeft je baby een dikkere slaapzak nodig. Kies dan voor een winterslaapzak. Zoals eerder verteld kan je door middel van laagjes spelen met de juiste temperatuur. Denk hierbij dus aan het aantrekken van een warme of koelere pyjama.

Een winterslaapzak heeft vaak lange mouwen. In sommige gevallen kunnen deze mouwen middels een rits worden verwijderd. Dit geeft ook nog extra opties om de temperatuur aan te passen.

Vier seizoenen slaapzak baby

Wil je niet zo vaak verschillende slaapzaken hoeven kopen dan kan je ook kiezen voor een vier seizoenen slaapzak. Deze zijn vaak wel een stukje duurder maar daardoor ook wel duurzamer.

Een vier seizoenen slaapzak heeft vaak een binnenvoering welk je kan verwijderen en afritsbare mouwen. Super handig dus! Ik ben dol op die van Puckababy. Eerder schreef ik al een blog over inbakeren. Dit gaat super met Puckababy maar ze hebben dus ook mooie, kwalitatief hoge slaapzakken.

Uitleg TOG-waarden

Vind je het nou alsnog erg lastig om te bepalen wat voor jouw baby de juiste slaapzak is qua dikte dan kan je letten op de TOG-waarden. Let op, elk kindje is anders. Dit is dus slechts een advies.

De TOG-waarde wordt vaak genoemd op het label in de slaapzak of op de verpakking/beschrijving van het artikel op de website. De TOG-waarde geeft aan hoe dik een slaapzak is en voor welk moment hij dus het meeste geschikt is.

Aan de hand onderstaand tabel kan je de TOG-waarden aflezen:

SeizoenTemperatuur kamerTOG-waarde advies
Zomer20 – 24 graden 1.0 of lager
Voorjaar/Herfst 18 – 21 graden1.3 – 1.7
Winter16 – 20 graden of kouder2.3, 2.5 of hoger

Uiteraard moet je alsnog rekening houden met de temperatuur in de babykamer. Maar je kan dus eenvoudig zien dat een TOG-waarde van 3.5 geschikt is voor hele koude nachten en een TOG-waarde van 0.2 juist voor warme temperaturen.

Eerder vertelde ik je al dat de ideale babykamper een temperatuur heeft van 15 t/m 18 graden. Voor deze omstandigheden is een slaapzak met een TOG-waarde van 2,3/2.5 aan te raden.

Succes! en vooral… Slaap lekker!

Hanneke's Mamapraatje
Hoi mama, leuk dat je er bent. Mijn naam is Hanneke en ik woon in Zoetermeer met mijn twee jongens (3&5) en partner. Die eerste tropenjaren waren heftig! Google was mijn beste vriend. Ik was vaak op zoek naar tips, ervaringen en handige producten om het mama leven wat eenvoudiger te maken. Ik zocht een plek voor een praatje, een Mamapraatje! Zo is deze site ontstaan. Ik help je graag in je zoektocht, je staat er niet alleen voor. Mamapraatje is er voor je. Liefs Hanneke