Veilig het bed van je baby opmaken

Veilig opmaken ledikant
Veilig opmaken ledikant

Het opmaken van een het bedje van je baby is leuk. Variëren in kleuren, stofjes en lagen is natuurlijk super leuk en het geeft de babykamer een mooie uitstraling. Maar belangrijker is eigenlijk, hoe maak je een babybedje veilig op? Waar moet je op letten? Ik leg het je uit.

Wel of geen knuffels in bed

Knuffels zijn leuk en schattig en deze kunnen gewoon in het bedje van je baby. Sterker nog een knuffel kan een onderdeel worden van een slaapritueel. Een slaapritueel kan je baby helpen bij het gemakkelijk in slaapvallen. Een knuffel kan een veilig gevoel geven en herkenbaar zijn waardoor je baby weet dat het bedtijd is.

Let uiteraard wel op waar je het knuffeltje neerzet. Is het nou echt een grote knuffel, zet hem dan op veilig afstand van je kindje in de hoek van het bedje of bij het voeteneind zodat er geen kans tot verstikken is. Kleinere knuffeltjes kunnen prima bij je baby liggen, bieden een vertrouwde uitkijk en geven een vertrouwd gevoel.

Je zult wel merken dat echt kleine kindjes nog weinig binding hebben met knuffels. Pas op een wat oudere leeftijd (2+ jaar) woorden ze echt verzot op een knuffel. Je ziet wel vaak dat de lievelingsknuffel een knuffel is welke al een langere tijd bij een kindje is.

Handleiding babybed opmaken

Het beddengoed van een babybedje bestaat uit een molton, een hoeslaken, een hydrofiele doek, een laken en een deken. Zorg dat je alles lekker fris gewassen hebt voordat je het bedje gaat opmaken.

  • Stap 1: voorzie het matras van een passende molton. Een molton beschermd het matras omdat de stof absorberend en vochtregulerend is. Hierdoor blijf het matras langer langer mooi en schoon.
  • Stap 2: over de molton doe je een hoeslaken. De hoeslaken blijft, in tegenstelling tot de molton, zichtbaar. Kies dus een leuke kleur welke past bij de rest van het beddengoed. Kies een hoeslaken van badstof of van kantoen. Dit is luchtdoorlatend.
  • Stap 3: het is belangrijk dat je het bedje kort opmaakt. Door het bedje kort op te maken kan je baby niet onder de deken “verdwijnen”. Kijk dus hoe lang je baby ongeveer is, gemeten vanaf de onderkant van het bedje, en leg een hydrofiele doek in de vorm van een punt ter hoogte van het hoofdje. Babytjes willen nog wel eens melk teruggeven (spugen) en dat wordt dan opgevangen door de hydrofiele doek. Hierdoor hoef je niet elke keer het bed te verschonen
  • Stap 4: daarna kan je het bedje opmaken met een laken. Het laken sla je uiteindelijk over het dekentje heen, dus zorg dat je zo’n 20cm extra over hebt aan de bovenkant. Het kan goed zijn dat het lakentje nog erg groot is. Vouw deze dan helemaal onder het matrasje en stop de zijkanten goed in.
  • Stap 5: als laatste leg je de deken over het lakentje heen. Het lakentje vouw je over het dekentje heen zodat de bovenkant (bij het hoofdje) gesloten is. Als het echt heel koud is kan je nog een extra (fleece) dekentje toevoegen of een slaapzak.

Wel of geen stootkussens/bedomranding

Het ziet er wel heel erg leuk uit, de stootkussen of ook wel bedomranding bij een wiegje of ledikant. Maar is het veilig? De meningen verschillen over dit onderwerp.

De voorstander zou zeggen dat het veilig is tegen het stoten van je kindjes hoofd tegen de (houten) spijlen van een bedje. Daarnaast geeft het een veilig en geborgen gevoel omdat het echt een afgesloten bedje wordt. Knuffeltjes en speentjes vallen minder snel uit bed en ook een armpje of beentje zal niet tussen de spijlen vast komen te zitten.

De tegenstander geeft aan dat ventilatie ten alle tijden de hoogste prioriteit moet krijgen. Het afsluiten van het bedje kan verstikkingsvaar opleveren. Niet alleen omdat er minder verse lucht in het bedje komt maar ook omdat je kindje met zijn gezicht tegen de kussen aan kan komen te liggen en misschien zelf nog niet in staat is om zich terug te draaien.

Zelf heb ik het nooit gedaan omdat veiligheid bij mij voorop staat. Ik raap liever 6x per nacht een speentje op en dan ziet het bedje er maar net wat minder schattig uit. Denk je er anders over en vind je het nou juist wel een veilig idee. Let dan op het materiaal van de kussens. Zorg dat dit goed luchtdoorlatend is.

Type slaapzak en ideale temperatuur

Eerder vertelde ik je al hoe je een babybedje opmaakt. De temperatuur van het kamertje en daarmee ook de temperatuur van je baby is belangrijk. Een gezonde temperatuur in de slaapkamer van je kleintje ligt tussen de 15 en de 18 graden.

Uiteraard is dit niet altijd te realiseren. Bijvoorbeeld als je een warm of juist heel koud hebt. Uiteraard spelen de seizoenen hier ook een belangrijke rol in. Hoe je hier mee om moet gaan vertelde ik in mijn blog over type slaapzakken en de bijhorende TOG-waardes. Ook geef ik hier handige tips over hoe je kan controleren of je baby het warm of koud heeft.

Kwalitatief mooi baby beddengoed

Zelf ben ik dol op mooi en kwalitatief goed beddengoed. In mijn optiek is kwalitatief goed beddengoed duurzaam doordat ze ook na veelvoudig wassen mooi blijven en de waarde hoog blijft. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de stof niet te synthetisch is zodat het kan “ademen”. Uiteraard moet beddengoed lekker zacht zijn en het moet er gewoon mooi uit zien,

Zelf ben ik dol op alle spulletjes van Koeka omdat ze voldoen aan de bovenstaande omschrijving. Ze hebben zulke mooie kleurtjes, motiefjes en zijn hoog van kwaliteit. Je betaald er wel wat meer voor maar de waarde blijft ook hoog. Je kan ze uiteindelijk weer voor een mooi prijsjes doorverkopen als je dat zou willen.

Mijn Koeka Favorieten

Hanneke's Mamapraatje
Hoi mama, leuk dat je er bent. Mijn naam is Hanneke en ik woon in Zoetermeer met mijn twee jongens (3&5) en partner. Die eerste tropenjaren waren heftig! Google was mijn beste vriend. Ik was vaak op zoek naar tips, ervaringen en handige producten om het mama leven wat eenvoudiger te maken. Ik zocht een plek voor een praatje, een Mamapraatje! Zo is deze site ontstaan. Ik help je graag in je zoektocht, je staat er niet alleen voor. Mamapraatje is er voor je. Liefs Hanneke