Babyproof huis – checklist

Baby Proof huis
Baby Proof huis

Vroeg of laat moet je er aan gaan geloven; je huis “baby proof” maken. Mijn jongens waren niet heel snel. Pas rond hun eerste jaar gingen ze echt op onderzoek uit en gingen ze het hele huis door. Ik wist niet dat mijn huis zo gevaarlijk was. Hier moest ik wat aan gaan veranderen anders zou het eerste ongelukje binnen no-time gebeuren.

Maar waar moet je allemaal aan denken? Gevaar zit in een klein hoekje, dat leerde ik wel al snel toen ik mijn oudste ineens bovenaan de trap vond. “Kan hij echt al zo snel de trap op?!… Ja dus!” Hier een handige checklist en mijn favorieten producten voor een veilig huis!.

Traphekjes

First things first. De traphekjes. Niets is zo gevaarlijk als een trap. Die kleintjes zijn sneller dan je denkt. Voor je het weet zitten ze ineens bovenaan de trap of bedenken ze dat ze groot genoeg zijn om nu zelf wel de trap af te klimmen.

Wij hebben traphekjes door heel het huis. Dit komt in onze situatie neer op 4 traphekjes:

  • Een traphekje beneden zodat ze niet naar boven kunnen
  • Twee traphekjes op de eerste verdieping
  • Een traphekje op zolder

In eerste instantie vond ik het een beetje overdreven. Zeker die op zolder. Daar komen ze toch nooit? Zeker niet als het traphekje op de eerste verdieping dicht is. Maar als snel kwam ik er achter dat het toch wel erg handig is. Zo staat mijn wasmachine op zolder. Hoe fijn is het dat die kleine gewoon even mee kan en ik op mijn gemakje de was kan ophangen zonder dat ik mij zonder hoef te maken over het trapgat.

Storend aan traphekjes vind ik dat ze zo in de weg staan. Je moet ze altijd helemaal open doen en er omheen lopen. Daarom kozen wij voor uitrolbare traphekjes. En dit is echt ideaal. Als ze ingerold zijn, zitten ze dus helemaal niet in de weg. En ze zijn ook nog eens even stevig en veilig als een echt hek.

Wij hebben deze gekocht. Een echte aanrader. Veilig en hij zit niet in de weg.

Stopcontacten

Hier hoef ik volgens mij niet veel over toe te lichten. Stopcontacten zijn gewoon erg gevaarlijk. Je moet er niet aan denken dat je kleintje zijn vinger of een kleurpotlood in het stopcontact steekt. Tegenwoordig heb je speciale “kidsproof” stopcontacten.

Ik kan mij voorstellen dat het erg veel werk is om alle stopcontacten te vervangen. Dit is ook echt niet nodig. Je hebt hele handige plaatjes die je (tijdelijk) in je stopcontacten kan doen zodat je kindje er niets mee kan. Je hebt ze in verschillende kleuren en maten en kosten niet veel.

(Keuken)kastjes

Reuze interessant natuurlijk, al die laatjes en kastjes. Maar je wilt niet dat je kindje met keukengerei (of erger) aan de haal gaat. Zorg ervoor dat alle kastjes en laatjes waar je kindje gemakkelijk bij kan en wat een gevaar met zich meebrengt op slot gaan. Dit kan heel eenvoudig met speciale kast beveiliging. Voor jou heel eenvoudig om te openen, maar je voor kindje niet. Kijk dat moeten we hebben!

Accessoires buiten handbereik

Die grijpgrage handjes pakken alles. Maak eens een rondje in je huis. Wat staat er op grijphoogte van je kindje? Die ene mooie vaas? Die kandelaar? De fruitschaal of de plant in de vensterbank? Echt niet alles hoeft weg maar kijk met een kritisch oog en vraag je af:

  • kan mijn kindje erbij?
  • vindt mijn kindje het interessant?
  • kan het veel kwaad?

3x ja? of misschien wel 2x ja…? Dan misschien toch maar tijdelijk even opruimen. Safety first right?

De badkamer/toilet

De badkamer en toilet staan vol met potentieel gevaarlijke dingen. Wat dacht je van chloor, wc-reiniger, shampoo en vooral ook medicijnen. Zorg dat kastjes niet eenvoudig open gaan maar misschien nog wel verstandiger; ruim alles hoog op. Zeker medicijnen, die moeten gewoon niet binnen in de buurt van kindjes worden opgeslagen. Ouderwetse medicijnkastjes met een slot komen goed van pas.

Baby’s bedje

Het bedje van je kindje moet een veilige plek zijn, evenals de kamer. Slaapt je kindje in een ledikant? Zorg dat deze in de laagste stand staat. Begint je kindje uit zijn ledikant te klimmen? Dan wordt het tijd voor een peuterbed. Veel peuterbedjes hebben een opstaand randje waardoor ze er niet snel uit zullen vallen. Een mooie tussenstap.

Is je kindje nog klein en wil je weten hoe je een babybedje veilig kan opmaken? Lees mijn blog hierover.

Snoeren

Kort maar krachtig: werk ze weg! Losliggende en/of hangende snoeren nodigen natuurlijk uit om aan te trekken. Hiermee kunnen elektrische apparatuur op zich trekken. Dit brengt mij gelijk op het volgende: elektrische apparaten. Kan je kindje niet per ongeluk de oven aanzetten? Knopjes zijn natuurlijk reuze interessant.

Scherpe hoekjes

Leren lopen gaat met vallen en opstaan. Tafeltjes zoals salontafels kunnen hele scherpen hoekjes hebben. Mijn zoontje is zo een gat is zijn hoofd gevallen. En toen was hij niet eens zo heel erg klein meer… Voor dit soort hoekjes heb je zachte beschermers. Dit komt een stuk zachter aan.

Hanneke's Mamapraatje
Hoi mama, leuk dat je er bent. Mijn naam is Hanneke en ik woon in Zoetermeer met mijn twee jongens (3&5) en partner. Die eerste tropenjaren waren heftig! Google was mijn beste vriend. Ik was vaak op zoek naar tips, ervaringen en handige producten om het mama leven wat eenvoudiger te maken. Ik zocht een plek voor een praatje, een Mamapraatje! Zo is deze site ontstaan. Ik help je graag in je zoektocht, je staat er niet alleen voor. Mamapraatje is er voor je. Liefs Hanneke