Mama zonder zorgen en stress

Stressloos
Stressloos

We leven in een gekke tijd. De Corona crises zorgt ervoor dat wij alweer bijna een jaar thuis zitten. En een groot gedeelte hiervan waren de kinderen ook thuis. Geen school, thuiswerken, thuis lesgeven. Het is niet niets. Dit gaat je niet in de koude kleren zitten en hier kan je best last van hebben.

Hoe lang bestaat stress?

Helaas kunnen we niet zeggen dat stress pas een probleem is wat wij zien sinds de komst van Corona. Al sinds de jaren ’50 zijn wij bekend met het fenomeen: stress. Stress kan gerelateerd zijn aan verschillende onderwerpen zoals:

 • Persoonlijkheid
 • Werk
 • Emoties
 • Prestatie

Als we kijken naar het moederschap dan zal elke moeder wel een vorm van stress herkennen. Persoonlijk herken ik dat bijvoorbeeld met “prestatie”. Gaat het wel goed op school? Kunnen ze wel meekomen? Dat kan soms echt wel zorgen voor een vorm van stress. Zeker tijdens de lockdowns als wij zowel moeder als juf zijn.

Heb ik stress?

Hoe herken je stress? Stress is een lichamelijk reactie op een noodsituatie. Maar wat is nood? Wij leven tegenwoordig in een moderne wereld. Aangevallen worden door een Beer is niet meer aan de orde. Maar ook in onze moderne tijd kunnen wij vormen van stress ervaren. Opzich is dat niet erg. Een beetje stress kan je goed helpen om scherp te blijven. Maar als het gaat overheersen en het tegen je gaat werken dan heb je een probleem.

 • Je voelt je onrustig
 • Je voelt je onzeker of zenuwachtig
 • Je hebt een versnelde hartslag en ademhaling
 • Je bent snel moe en ervaart weinig energie
 • Je hebt moeite om positief te denken
 • Je hebt minder trek in eten
 • Je hebt onverklaarbare hoofdpijn en spierpijn
 • Je piekert veel

Herken je de bovenstaande symptomen, dan zou het goed kunnen zijn dat je last hebt van stress. Een bezoek aan de huisart kan nooit geen kwaad! Wil je eerst zelf werken aan de stress dan zijn er een tal van mogelijkheden.

Online cursus ontspannen en positief denken

Online zijn er veel verschillende eCursussen te vinden om je te helpen om van je stress af te komen. Dit kan je gewoon in je eigen tijd doen, op je eigen tempo, vanuit huis. Dit geeft je de mogelijkheid om van je stress af te komen.

Een voorbeeld van een eCursus waar ik positieve verhalen over heb gehoord is de cursus van Newstart. Newstart biedt een online training aan genaamd: Nooit meer zorgen of Stress. Deze cursus biedt je een stappenplan aan om weer ontspannen in het leven te kunnen staan.

Wat kan je verwachten?

Negen weken lang ontvang je twee lessen per week. Deze lessen gaan over het loslaten van stress en zorgen. Het zijn niet alleen lessen, je wordt ook voorzien van praktische oefeningen zodat je zelf direct aan de slag kan met wat je hebt geleerd. Daarnaast krijg je ook nog een eBoek met informatie over een positiever leven en meer ontspanning.

Boeken over stress

Er zijn ook goede boeken te vinden over stress en hoe je daar mee om moet gaan. Ik heb drie verschillende boeken voor je uitgekozen. Er zit er vast 1 bij welke je aanspreekt!

 • Fokking Druk
  Wie heeft het tegenwoordig niet Fokking Druk? Dit boek wordt ook wel het ultieme anti-stressboek genoemd en dat is niet voor niets. Het is nuchter geschreven en praktisch. Het gaat echt over stress door de hedendaagse manier van leven. Burn-outs, Fear of missing out (FOMO), het komt allemaal aan bod.
 • Wat als je lichaam nee zegt
  Luister jij wel naar je lichaam? Wat probeert je lichaam je eigenlijk te vertellen en wat zou je er mee moeten doen? Ik boek vol verhalen uit huisartsenpraktijken en wetenschappelijk onderbouwd. Feit is namelijk dat je lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.
 • De Wim Hof Methode
  Wim Hofman staat ook wel bekend als “The ICE MAN”. Met zijn methode overstijg je jezelf en krijg je stress weer onder een controle. Zijn methode is gebaseerd op kou, ademhaling en mindset. Iets waar je dus direct mee aan de slag kan.

Wil je meer weten over MINDFULNESS? Ik schreef er een blog over!

Hanneke's Mamapraatje
Hoi mama, leuk dat je er bent. Mijn naam is Hanneke en ik woon in Zoetermeer met mijn twee jongens (3&5) en partner. Die eerste tropenjaren waren heftig! Google was mijn beste vriend. Ik was vaak op zoek naar tips, ervaringen en handige producten om het mama leven wat eenvoudiger te maken. Ik zocht een plek voor een praatje, een Mamapraatje! Zo is deze site ontstaan. Ik help je graag in je zoektocht, je staat er niet alleen voor. Mamapraatje is er voor je. Liefs Hanneke